• Een dag nadat de Miami Heat een tweede overwinning behaalde in de play-offs van de NBA was het de beurt aan X14-2 van de Almere Pioneers. In Sporthal Oudenrijn in Vleuten (geheel Corona-proof) traden zij aan tegen SVO X14-1. Op papier een sterke tegenstander....maar hè, dat dachten ze bij Miami ook ... toch wonnen zij gisteravond van de Lakers. Almere heeft een sterke line-up in de “Bubble van Vleuten”, waar power-defender Kervens “Big Block” helaas ontbrak. Jammer, lengte lijkt op voorhand cruciaal te worden in deze partij. Coach Daniël heeft het team op scherp gezet in de kleedkamer, handig gebruik makend van de tijd omdat we daar iets langer moesten verblijven ivm de COVID-19 voorschriften. Al met al beloofd het een leuke pot te worden. Zonder publiek, dus voor de thuisblijvers dit verslag. Regina doet zoals gebruikelijk de statistieken en assistentie van De head coach.

  Verdiende basisplaatsen voor Dudley, Jordan, Pepijn, Oskar en Madison. Noah helaas nog immer geplaagd door blessures - maar misschien toch wat speelminuten.

  Tip-off voor Madison, eerste aanval door SVO afgeslagen, maar in tweede instantie wel gecorrigeerd. Opening blijft voor SVO met twee scores, een 6-0 stand. Mooie steal van Jordan maar de eerste aanvallen kunnen niet goed worden omgezet in scores. Persoonlijke fout van Oskar, en na de vrije worpen break en keurig afgemaakt door Madison. Wederom steal Jordan. Noel en Noah in de wissel. Ook Pepijn maakt een P en tegenstander krijgt en benut een bonus. 2-11 en enkele minuten later herhaalt de geschiedenis zich. Weer een fout en bonus. Pepijn heeft twee P’s, wat ongebruikelijk is zo vroeg in de wedstrijd. Het agressieve spel kan gewaardeerd worden, zonde van de fouten. Goede blocks van Oskar voorkomen meer scores van de tegenstander. Jordan en Marlon komen in het veld. Goede rebound van mijn kleine smurf. Helaas is de break kansloos en blijft “niet af”. Het blijft 2-18. Blok van Noel en Jordan. Double block. Rebound van Dudley Pink Shoes. Wederom zijn de aanval te sterk. Einde van Q1, een bedroevende 20-2.

  Tweede kwart
  Enna komt erin. Hopelijk kan zij het inzicht overbrengen op haar team. Daniël krijgt een “standje” van de scheidsrechter. Hij mag zich niet met de tranen trekkende arbitrage bemoeien. Hoe moeilijk is het voor mij om m’n snavel te houden? Ik heb m’n mondkapje maar in m’n mond gedaan en m’n lip stuk gebeten. Eerlijk is eerlijk, de scheidsrechter lijkt z’n mondkapje over z’n ogen te hebben gedaan. SVO weet kansen goed om te zetten. En zo lijkt ook het tweede kwart een kwestie van opvegen en oprollen. De frustratie van coach Daniel is begrijpelijk. Noah maakt een 4-de punt voor Pioneers. Heerlijk eindelijk weer scoren na een periode van blessures al hebt het niet voor het perspectief van de wedstrijd. Almere lijkt kansloos, hoewel Oskar nog een 6-24 laat noteren. De lengte van SVO lijkt een onneembare hindernis. Time-out lijkt enig verlichting te geven, maar helaas dendert de SVO trein onvermurwbaar door. Pioneers zijn te lief en onzorgvuldig. Kansen worden simpelweg niet of nauwelijks benut, en dat zou nu toch langzamerhand niet meer het geval mogen zijn.

  Einde van de eerste helft: 9-32, na een vrijeworp van Pepijn.


  Zou een donderspeech van de rood aangelopen coach Daniël het tij kunnen keren? Wil X14-2 de Nobelprijs voor de vrede of willen ze deze pot winnen? Om gek van te worden! De mogelijkheden zijn er, maar gebrek aan lengte, ervaring en het uit de weg gaan van een fysieker één op één spel spelen ons niet bepaald in de kaart. Hoe kunnen we dit patroon doorbreken? Het antwoord ligt bij coach Daniël, maar vast staat dat het de individuele spelers zijn die onvoldoende hun tanden laten zien en/of niet bijten wanneer ze moeten bijten. Met deze constatering gaan we de tweede helft in.

  Derde kwart
  Het derde kwart starten we met Enna, Oskar, Dudley, Noël en P-P-Pepijn (ja, twee P’s). Sterke defense en Almere neemt snel initiatief met een derde P voor Pepijn. Hij laat wel zien niet bang te zijn. Vleuten laat echter zien een maatje te groot te zijn. Oskar mag twee vrije worpen nemen en weet deze helaas niet te benutten. In de navolgende aanval is het Dudley die een fout tegen krijgt, tot zijn eigen verbazing. Ook SVO weet het niet te benutten, maar dat is dan het enige wat niet mee zit voor hen. Het is Noah die Almere naar de “Double Digits” brengt, nog steeds een schamele 11 punten tegen 40 voor Almere. Net nu het wat beter lijkt te gaan vraagt SVO een Time Out aan. Misschien eindelijk zenuwachtig al is daar geen enkele aanleiding voor. Almere heeft geen controle - laten we daar maar gewoon geen doekjes om winden. Ook de passes van Almere zijn om snel te vergeten. Veel balverlies. 13-44 met nog 3:26 op de klok. In de Time Out maakt Daniël nog maar eens duidelijk dat als we het over “sneller” hebben - we het over sneller en harder spelen hebben. Niet over “snel” vergeten, al zou dat nu wel mijn bijkomende advies zijn. Marlon Junior loopt tegen zijn eerste persoonlijke fout uit zijn carrière op, maar zakgeld verhoging krijgt hij zeker niet. Oskar zet de score nog wel op 15, maar man man man.... Almere lijkt een schoonheidscompetitie te willen winnen. Het tempo is volledig uit de wedstrijd. “Lui” is niet het juiste woord, bang en traag zijn beter van toepassing. Derde kwart: 46-15

  Vierde kwart

  Het slot van de wedstrijd, het laatste kwart van dit Waterloo. Mooie score van Noel als opener, maar ook SVO verslapt niet. Het einde van de wedstrijd nadert, met 19-58 op de klok terwijl Pepijn tegen zijn vierde persoonlijke fout aanloopt. Niet erg, enig verharding kan ab-so-luut geen kwaad. Net als snel rondspelen overigens. Met 5 fouten mag Pepijn uiteindelijk definitief naar de bank. Zijn wedstrijd is afgelopen - maar van mij krijgt hij punten voor zijn fysieke spel. Broodnodig voor de rest van Almere en een voorbeeld voor anderen. 


  Fast-breaks van SVO zijn killing. Krijgt Almere geen kansen dan? Jawel, maar de statistieken zullen aantonen dat het probleem zit in het afmaken. Onzorgvuldig, ongeconcentreerd en niet effectief. Einduitslag 21-62!

  En nu? Snel naar huis. Snel. Snel. Het gesprek in de auto met Noel en Marlon zal de sfeer niet ten goede komen.

  Desondanks: fijne zaterdag allemaal!